Ezen a napon történt a Miskolc elleni legsúlyosabb légitámadás a II. világháborúban

Megosztás

Az 1944. június 2-i bombázás következtében több mint kétszázan meghaltak a megyeszékhelyen.

79 éve ezen a napon, 1944. június 2-án érte az egyik legsúlyosabb légitámadás Miskolc városát a II. világháború alatt. Mint arról korábban a Miskolc Adhatott blog alapján írtunk: az elsősorban a brit és amerikai légierő bombázta a megyeszékhelyet.

A Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője által megosztott, lentebb látható fotó egy szövetséges bombázó legénysége által készített légifelvétel a június 2-i bombázásról, a Miskolc Adhatott blog szerkesztőségének kiegészítésével. A légitámadás elsődleges célpontja a Rendező pályaudvar volt, mely a szél miatt célt tévesztett. Ebből kifolyólag a Semmelweis Kórház környéke, a Népkert, a mai Vörösmarty lakótelep, valamint a Búza tér és a Zsolcai kapu kapta a legtöbb találatot.

A vásárcsarnok, ami már akkor is emblematikus épülete volt a városnak, romhalmazzá vált. Csodával határos módon az épület alatti óvóhely sértetlenül megvédte az ott tartózkodókat. Nem volt azonban ilyen szerencséje a Zsolcai kapuban lévő Járványkórháznak. A Semmelweis (akkor Erzsébet) Kórházban “csupán” az ablakok törtek be, azonban a közel eső lakóházak vagy telitalálattal porrá lettek, vagy a záporozó törmelékektől dőltek össze – írtuk korábban.

Az eredeti célt, a Rendező pályaudvar lebombázását is sikerült elérniük a szövetségeseknek. Súlyos, de nem helyrehozhatatlan károk keletkeztek. A vasúti pályákon beállott fennakadásokat is legfeljebb pár nap alatt orvosolták, de ezzel az elvesztegetett idővel is nagyban segítették a szovjet Vörös Hadsereg előrenyomulását.

Ahogy azt a képviseli is írja bejegyzésében: a bombázás következtében több mint kétszázan haltak meg, további több százan megsebesültek, több mint 600 épület rongálódott meg, 160 lakóház összeomlott.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek